Natuurlijk Tuinieren

6

– gesloten beplanting, grassen, kruid-achtigen
– hergebruik materialen
– creatieve oplossingen verzinnen ipv dure

Ik heb een grote liefde voor planten en werk graag met natuurlijke planten, kruid-achtigen, rozen en grassen. Ik houd van het combineren van blad-tinten en bladvormen, ook ben ik altijd bezig met hoe de wintertuin eruitziet, er zijn meer planten die ’s winters groen of semi-groen zijn dan de meeste mensen weten!

Zoals bijvoorbeeld de Hyssopus officinalis, een beetje salvia-achtig struikje, langbloeiend in paarsblauw, insectentrekkend en bovendien wintergroen.

Hyssopus officinalisNatuurlijk tuinieren begint met een goede basis in je beplanting. We starten met een geraamte van hogere heesters en bomen als daar ruimte voor is, in dit geraamte zitten al groenblijvende elementen. Daarna gaan we naar de groepen lagere heesters, vaste planten en grassen, ook hierin moeten voldoende soorten zijn die winterbeeld geven, al of niet door blad, kan ook door mooie takken of zoals bij grassen door loof met pluimen.

Laat al het blad liggen in de winter, dit zorgt voor bescherming en meer bodemleven alsook voedselopname terug door de planten. Op een kale grond groeit ook nog eens makkelijker onkruid.
Niet opruimen dus. Als in het voorjaar de planten weer gaan groeien en als het goed is een gesloten beplanting vormen zie je er weinig meer van en kan alsnog het eventuele niet verteerde overtollige of storende materiaal worden opgeruimd.

IMG_0980

Ik ben een enorme voorstander van hergebruiken van materialen en planten of creatieve oplossingen zoeken om een bepaald effect te gaan bereiken. Bestratingsmateriaal bijvoorbeeld, hergebruiken als het kan! 40 x 60 of 30 x 30 tegels op zijn kop geven ook een strak uiterlijk, combineer ze met een klinkerpaadje en in meer natuurlijke delen van de tuin, maak een opsluiting met grind of houtsnippers.

Staat er een boom in uw tuin die niet perse weg hoeft; ontwerp er met liefde omheen, hoe groener hoe mooier!

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.